Een baan krijgen zonder eerdere ervaring is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Ontdek wat u kunt doen om uw kansen op succes te vergroten

Het is een klassieke situatie: je hebt ervaring nodig om een ​​baan en een baan te krijgen om ervaring op te doen.

De positie waarin je je bevindt, kan ontmoedigend zijn, maar vergeet niet dat je niet alleen bent. Met ambitie, hard werken en zelfvertrouwen is het mogelijk om een ​​baan te vinden met weinig of geen ervaring – je hebt alleen veel vastberadenheid en vastberadenheid nodig om de juiste kansen te vinden.

Als het erom gaat je voet tussen de deur te krijgen, zijn er veel manieren om je CV een boost te geven en de vaardigheden te verwerven waar potentiële werkgevers naar op zoek zijn.

Zoek naar stages en leerlingplaatsen

Als u moeite heeft om een ​​werkgever te vinden die u een kans geeft op een langdurige of vaste baan, zijn stages en leerlingplaatsen geweldige manieren om die broodnodige ervaring op te doen.

Ze maken het mogelijk om een ​​loon te verdienen terwijl ze uit de eerste hand kennis van een baan of organisatie verwerven. Ze zijn ook ongelooflijk handig voor het opbouwen van een netwerk van contacten. Bovendien kunnen dergelijke mogelijkheden soms leiden tot een vaste baan.

‘Veel afgestudeerde werkgevers begrijpen dat niet elke student tijdens zijn studie een stage zal kunnen krijgen’,  ‘Het aanvragen van een stage of stage in je laatste jaar of nadat je bent afgestudeerd, kan een heel effectieve manier zijn om te ervaren hoe een bepaalde branche of baan eruit zou zien.’

Relevante stages zien er indrukwekkend uit op je cv en kunnen je onderscheiden van de rest. Ze duren van een paar weken tot een jaar, maar wees gewaarschuwd – de concurrentie om posities is hevig. Sommige grotere bedrijven hebben mogelijk een formeel stageprogramma, dus kijk op de websites van organisaties waarin u geïnteresseerd bent. Voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) moet u mogelijk speculatief solliciteren , aangezien kansen zelden worden geadverteerd.

Tijdens een stage, word je aangenomen om een ​​echte baan te doen terwijl je studeert voor een formele kwalificatie. Je tekent een contract bij je werkgever die je dan traint in een bepaald beroep. Leerlingplaatsen zijn een overeenkomst voor de lange termijn en kunnen een tot vier jaar in beslag nemen. De meerderheid van de leerlingen is gegarandeerd een baan na het voltooien van hun programma.

Begin met vrijwilligerswerk

Vrijwilligersposities worden gemakkelijker gewonnen dan een stage en ze zijn een veilige manier om je inzetbaarheid te vergroten, vooral als je geen relevante ervaring hebt. Hoewel onbetaalde, wat je gebrek aan financieel gewin je zult profiteren van in termen van de vaardigheden en contacten.

Ervaring met vrijwilligerswerk van werkgevers, omdat het blijk geeft van betrokkenheid, initiatief en een sterke werkethiek – je werkt tenslotte gratis.

Dit soort ervaring biedt ook een aantal veelgevraagde overdraagbare vaardigheden, zoals teamwerk, vertrouwen, timemanagement, flexibiliteit, communicatie en organisatie.

Probeer waar mogelijk vrijwilligerswerk te vinden dat relevant is voor het gebied waarin u wilt werken – probeer bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen op scholen of bij jeugdorganisaties als u met kinderen wilt werken. Echter, elke vrijwilligerservaring zal je cv versterken en je echte voorbeelden geven om op te noemen tijdens een interview.

Lees meer over vrijwilligerswerk , inclusief de verschillende soorten werk die aangeboden worden en hoe je je kunt aanmelden.

Bouw je netwerken

Als je begint zonder ervaring, weet iemand die je kent net zo belangrijk als wat je weet. Een aanbeveling aan een werkgever van een persoonlijk contact kan een lange weg gaan. Maar hoe bouw je een netwerk van contacten op als je moeite hebt om de wereld van werk te betreden?

In werkelijkheid heb je meer connecties dan je denkt.  familie en vrienden studenten op je cursus verder kunnen er contacten zijn van clubs en verenigingen enz.’ je zul je je verbazen over het aantal contacten dat je al hebt.

Wanneer u uw netwerk probeert uit te breiden, zorg er dan voor dat u op de universiteit kansen gebruikt. Woon beurzen, wervingsevenementen en werkgeversgesprekken of lezingen bij. Ga naar uw universitaire loopbaan om te zien of ze u in contact kunnen brengen met werkgevers in uw interessegebied.

Contact houden met docenten, de mensen die je ontmoet op stages of stages en andere vrijwilligers, je weet nooit wanneer ze nuttig kunnen zijn.

Social media is ook een heel effectieve manier om je professionele netwerk op te bouwen en te onderhouden. Het aanwezig zijn op sites zoals Twitter en LinkedIn, en het volgen en verbinden met bedrijven en individuen op het door u gekozen vakgebied kan indrukwekkende resultaten opleveren. Het is niet ongehoord voor studenten en afgestudeerden om een ​​baan aangeboden te krijgen uitsluitend door hun sociale media-profielen .

Benadruk de vaardigheden die je hebt

Als het gaat om de toepassingsfase, om ervoor te zorgen dat je CV er niet leeg uitziet, zijn werkervaring, stages en vrijwilligerswerk essentieel.

Richt je CV op de vaardigheden die je wel hebt, in plaats van degene die je niet hebt. Analyseer de functieomschrijving en vermeld alle vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten die u geschikt maken voor het werk. Benadruk zachte en overdraagbare vaardigheden zoals communicatie, leiderschapskwaliteiten, teamwerk en aandacht voor detail.

Heb je echter geen directe ervaring op het door jou gekozen vakgebied, laat dat dan niet achterwege; gebruik het in plaats daarvan om je passie en motivatie om te leren aan te tonen. Markeer voorbeelden van uw toewijding en toewijding aan het leren dat is opgedaan door vrijwilligerswerk, stages of werkschaduw.

‘Het is belangrijk om na te denken over buitenschoolse activiteiten die je zullen helpen onderscheiden van de rest.

‘Sporten kan zowel leiderschap als team kwaliteiten aantonen, terwijl deel uitmaken van een samenleving project- en planningswerk kan omvatten, beide nuttig voor werkgevers. Benadruk andere gebieden zoals studentenprijzen en liefdadigheidswerk. Deze zullen je helpen om je als een meer afgerond persoon te portretteren. ‘

Richt op realistische rollen

 Wees realistisch en richt je op instap- of ondergeschikte banen en wees voorbereid op de onderkant en werk uw weg omhoog.

‘Het is ook verspilling van tijd om kansen aan te bieden die uitzonderlijk concurrerend zijn. Succesvolle kandidaten hebben waarschijnlijk veel ervaring . ‘Het aanvragen van kansen in regionale kantoren kan minder concurrerend zijn of van toepassing zijn op het MKB kan u helpen om fantastische bedrijven te ontdekken die mogelijk worden omzeild door andere studenten en afgestudeerden.’

Speculatieve applicaties zijn ook een handig hulpmiddel. Hoewel het merendeel van de geadverteerde vacatures enige vorm van eerdere ervaring vereist, moet je zeggen dat je je eigen vacature niet kunt creëren door speculatief toe te passen?

‘Gebruik LinkedIn om bedrijven te benaderen. Stuur ook brieven en neem de telefoon op. Een stap vooruit zijn geeft je een concurrentievoordeel. ‘

Doe je onderzoek en solliciteer op bedrijven die je interesseren. Pas elke toepassing aan en vraag of er posities op instapniveau beschikbaar zijn. Als je het niet vraagt, krijg je het niet. De organisatie heeft mogelijk geen geschikte openingen, maar u kunt de kans toch in uw voordeel gebruiken. Vraag of je wat werkervaring voor het bedrijf zou kunnen doen of een van zijn werknemers zou kunnen overschaduwen. Verspil nooit een kans.

Categorieën: Carriere-Advies