De eerste mogelijkheid om een ​​werkgever te vertellen wat je kunt doen, is je CV dit is een essentieel onderdeel van je jacht naar een juiste baan.

Wat is een sollicitatiebrief CV?

Met een cv (curriculum vitae) kunt u uw opleiding, vaardigheden en ervaring samenvatten en uzelf aan werkgevers verkopen.

Een begeleidende brief is een document dat samen met uw CV wordt verzonden wanneer u solliciteert. Het fungeert als een persoonlijke introductie en helpt bij het verkopen van uw applicatie. Een sollicitatiebrief is noodzakelijk omdat u de kans krijgt om aan een werkgever uit te leggen waarom u de beste kandidaat bent voor de baan. Je doet dit door relevante vaardigheden en ervaring onder de aandacht te brengen; daarom moet u altijd uw sollicitatiebrief schrijven met de functie waarvoor u solliciteert.

Hoe lang moet een CV zijn?

Een standaard CV mag niet langer zijn dan twee zijden van A4.

Neem alleen de belangrijkste feiten op; als je CV maar één pagina is, is dat prima, omdat werkgevers alleen relevante informatie willen lezen. Sommige medische of academische CV’s kunnen langer zijn, afhankelijk van uw ervaring.

Hoe een sollicitatiebrief te schrijven

Houd uw sollicitatiebrief kort en zorg ervoor dat deze uw geschiktheid voor de functie benadrukt. Het kan worden opgesplitst in de volgende secties:

 • Eerste alinea – In de openingsverklaring moet worden uitgelegd waarom u de brief schrijft. Begin met het aangeven van de positie waarvoor je solliciteert, waar je het hebt zien adverteren en wanneer je beschikbaar bent om te starten.
 • Tweede paragraaf – Dek waarom u geschikt bent voor de baan, wat u aantrok tot dit soort werk, waarom u geïnteresseerd bent in het werken voor het bedrijf en wat u de organisatie kunt bieden.
 • Derde alinea – Markeer relevante ervaring en laat zien hoe uw vaardigheden overeenkomen met de specifieke vereisten van de functiebeschrijving. Vat alle extra sterke punten samen en leg uit hoe deze het bedrijf ten goede kunnen komen.
 • Laatste alinea – Gebruik de afsluitende alinea om uw brief af te ronden. Herhaal uw interesse in de rol en geef uw verlangen naar een persoonlijk interview aan. Dit is het moment om eventuele niet-beschikbare datums te vermelden. Eindig met het bedanken van de werkgever en zeg hoe u uitkijkt naar een antwoord.

Wat moet je opnemen in een CV

 • Contactgegevens – Vermeld uw volledige naam, thuisadres, mobiel nummer en e-mailadres. uw geboortedatum on indien mogelijk een recente foto.
 • Profiel – geplaatst aan het begin van de CV, een profiel is een beknopte verklaring waarin uw belangrijkste kenmerken of redenen voor het werken op een bepaald gebied worden benadrukt. Kies enkele relevante prestaties en vaardigheden, terwijl u duidelijk uw carrièredoelstellingen verwoorden. Het moet zich richten op de sector waarvoor u solliciteert, omdat uw sollicitatiebrief taakspecifiek zal zijn. Je moet het kort en pittig houden – 100 woorden is de perfecte lengte.
 • Onderwijs – Noteer al het voorgaande onderwijs, inclusief beroepskwalificaties, waarbij u de meest recente eerst plaatst.
 • Werkervaring – Noteer uw ervaring in omgekeerde chronologische volgorde, waarbij u ervoor zorgt dat alles wat u noemt, relevant is voor de baan waarvoor u solliciteert. Als u over voldoende relevante werkervaring beschikt, moet dit gedeelte vóór het onderwijs komen.
 • Vaardigheden en prestaties – Dit is waar u spreekt over de vreemde talen die u spreekt en de IT-pakketten die u op competente wijze kunt gebruiken. Wat u ook opslaat, moet relevant zijn voor het werk en niet te overdreven zijn, omdat u een back-up van uw claims bij een sollicitatiegesprek moet maken. Als je veel relevante ervaring hebt, moet je een op vaardigheden gebaseerd CV doen .
 • Interesses – naar de bioscoop gaan en lezen’ zal de recruiter niet onder de aandacht brengen. Wanneer het echter relevant is voor het werk, kunnen uw interesses een meer afgerond beeld van u geven en u iets geven om over te praten tijdens een sollicitatiegesprek. Voorbeelden hiervan zijn het schrijven van uw eigen blog als u een journalist wilt zijn of deel wilt uitmaken van een dramagroep als u op zoek bent naar verkoop.
 • Referenties – U hoeft in dit stadium niet de namen van referenties op te geven. U hoeft ook niet te zeggen ‘verwijzingen beschikbaar op aanvraag’, aangezien de meeste werkgevers aannemen dat dit het geval is.

CV-formaat

 • Vermijd lettertypen zoals Comic Sans. Kies in plaats daarvan voor iets professioneler, zoals Arial op grootte-10.
 • Noteer alles in omgekeerde chronologische volgorde, zodat de recruiter eerst je meest indrukwekkende en recente prestaties ziet.
 • Houd het bondig en gemakkelijk leesbaar door gebruik te maken van vrije ruimte en opsommingstekens. Met dit type CV-indeling kunnen werkgevers uw CV doorzoeken en snel de belangrijke informatie kiezen.
 • Als je je cv plaatst, gebruik dan wit A4-papier. Druk alleen aan één zijde af en vouw uw CV niet op – u wilt niet dat deze kreukelig wordt.

Hoe een goed CV te schrijven

 1. Gebruik waar mogelijk actieve werkwoorden. U kunt bijvoorbeeld woorden als ‘gemaakt’, ‘geanalyseerd’ en ‘bedacht’ opnemen om uzelf te presenteren als een persoon die initiatief toont.
 2. Er mogen geen spelling- of grammaticafouten in je CV voorkomen. Gebruik een spellingscontrole en schakel een tweede paar ogen in om dit te controleren.
 3. Gebruik geen algemene uitdrukkingen zoals ’team player’, ‘hardwerkend’ en ‘multi tasker’. Geef in plaats daarvan voorbeelden uit de praktijk die al deze vaardigheden demonstreren.
 4. Neem een ​​kijkje op de website van het bedrijf, de lokale pers en de vacature om te zorgen dat uw cv gericht is op de functie en werkgever.
 5. Bepaal of het chronologische, op vaardigheden gebaseerde of academische CV geschikt is voor u. Voor meer informatie, bekijk voorbeelden van CV’s .
 6. Plaats de term ‘curriculum vitae’ niet bovenaan de pagina.
 7. Verstrek een professioneel klinkend e-mailadres.
 8. Lieg nooit of overdrijf niet op je CV of sollicitatie.
 9. Als u uw cv online boekt, noem dan niet uw thuisadres want fraudeurs zouden u kunnen targeten.
 10. U moet altijd een begeleidende brief toevoegen, tenzij de werkgever anders aangeeft. Hiermee kunt u uw toepassing aanpassen aan uw werk. U kunt de aandacht vestigen op een bepaald deel van uw CV, een handicap onthullen of hiaten in uw werkgeschiedenis ophelderen. Ontdek hoe u een overtuigende sollicitatiebrief schrijft .

Categorieën: Carriere-Advies