Beslissen wat je wilt doen na het afstuderen kan ontmoedigend zijn, maar het is gemakkelijker om één stap tegelijk te doen. Ontdek hoe u uw carrière in kaart kunt brengen met onze gids met vier stappen

Carrièreplanning is een continu proces dat u helpt uw ​​leren en ontwikkeling te beheren. Het bestaat uit vier fasen, ontworpen om u te helpen uw carrièredoelen te bereiken.

De vier stappen om een ​​carrière te kiezen zijn:

  1. ken jezelf
  2. onderzoek uw opties
  3. een beslissing nemen
  4. actie ondernemen.

Dit carrièreplanningsmodel kan door iedereen worden gebruikt, inclusief schoolverlaters, studenten, afgestudeerden en loopbaanwisselaars. Ontdek meer over het proces en hoe u de juiste carrièrekeuze voor u kunt maken.

1. Identificeer je vaardigheden en interesses

Het kiezen van een carrière is een groot probleem. Je zult een aanzienlijke hoeveelheid tijd op het werk doorbrengen en om ervan te genieten, gemotiveerd te blijven en je potentieel te vervullen, moet je verstandig kiezen.

Om een ​​slimme keuze te maken, moet je jezelf eerst kennen en dit betekent dat je je vaardigheden controleert en je interesses en waarden beoordeelt.

Het is belangrijk om de vaardigheden en kennis die u bezit te begrijpen, zodat u ze kunt matchen met de taken die u zou willen doen en zien of ze goed bij elkaar passen. Door je bewust te zijn van de vaardigheden die je hebt, kun je ook eventuele hiaten in je kennis benadrukken die mogelijk moeten worden opgevuld om je doelen te bereiken.

Maak een lijst van al uw overdraagbare en specialistische vaardigheden, met voorbeelden van wanneer u ze allemaal heeft gedemonstreerd. Een eerlijke beoordeling van uw vaardigheden, waarden en interesses zal in de volgende stap nuttig blijken als u uw opties beperkt.

Overweeg waar je nu bent, waar je wilt zijn en hoe je daar naartoe gaat. Als je niet weet welke carrière je moet kiezen, kijk dan welke banen bij mij passen? en stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat zijn mijn interesses, motivaties en waarden?
  • Wat vond ik het leukst op de universiteit?
  • Welke levensstijl wil ik?
  • Wat wil ik van mijn carrière?
  • Wat is belangrijk voor mij?

Als je moeite hebt om je sterke en zwakke punten en karaktereigenschappen te identificeren, overweeg dan om psychometrische tests te doen .

Aan het einde van deze stap hebt u vastgesteld welke beroepen bij u passen, maar krijgt u niet voldoende informatie om een ​​beslissing te nemen.

2. Ontdek loopbaanideeën

Dit gaat allemaal over het onderzoeken van de arbeidsmarkt en carrièrepaden die je interesseren en het verfijnen van je opties.

Overweeg wat uw ideale banensector zou zijn en identificeer de belangrijkste trends door onderzoek te doen naar de lokale, nationale en wereldwijde banenmarkt . Dit zal je helpen meer potentiële loopbaantrajecten te ontdekken en te begrijpen welke banen groter of kleiner worden.

Er zijn drie overkoepelende functiesectoren.

  • Particulier – zelfstandige handelaren, partnerschappen en naamloze vennootschappen.
  • Publiek – Lokale en nationale overheden, plus hun instanties en gecharterde instanties.
  • Not-for-profit – Vaak aangeduid als de derde sector of de liefdadigheids- en vrijwilligerswerksector .

Eens je hebt beoordeeld welke werkgebieden bij jouw vaardigheden, waarden en interesses passen, onderzoek dan welke carrières andere afgestudeerden in jouw vakgebied bezoeken door te bezoeken wat kan ik doen met mijn diploma? Denk ook aan minder voor de hand liggende alternatieven door te bladeren door functieprofielen .

Stel een shortlist op van ongeveer vijf tot tien banen, voordat u de voor- en nadelen van elk bekijkt, in termen van:

  • carrièreontwikkeling
  • werkgelegenheidsvooruitzichten
  • toelatingseisen
  • functieomschrijving
  • gerelateerde banen
  • salaris en voorwaarden
  • opleiding.

U moet ook overwegen welke grootte van de werkgever het beste bij uw persoonlijkheid en arbeidsethos past. Ben je meer geschikt voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), grote bedrijven of als zelfstandige ?

Dit is het perfecte moment om werkervaring en stages te overwegen , schaduwwerk te maken en mogelijkheden voor vrijwilligerswerk te bieden.

3. Neem een ​​beslissing

Nu ben je klaar om beslissingen te nemen. Combineer wat je over jezelf hebt geleerd met wat je hebt ontdekt over je opties en de arbeidsmarkt.

Bepaal vanuit je keuzelijst met opties welk beroep je het meest interesseert en selecteer een of twee alternatieven waarop je kunt terugvallen als je je eerste keuze niet kunt maken.

Stel uzelf de volgende vragen om een ​​beslissing te nemen:

  • Zal ik het elke dag leuk vinden om de klus te klaren?
  • Voldoet het aan de meeste van mijn voorkeuren?
  • Heb ik de juiste vaardigheden?
  • Past het bedrijf in mijn waarden?
  • Zijn er beperkingen in locatie / financiële / vaardigheden waar ik rekening mee moet houden?
  • Is de baan realistisch in termen van salaris?

Als je moeite hebt om tot een conclusie te komen, zijn er een aantal oefeningen die je kunt proberen om het besluitvormingsproces te helpen. Het opsommen van de voor- en nadelen van een bepaalde baan of carrière is vaak nuttig, evenals SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats). In plaats van alleen naar de voor- en nadelen te kijken, kunt u met deze methode de beslissing vanuit een aantal perspectieven bekijken. Je inventariseert al je sterke en zwakke punten en alle kansen en obstakels die bij de klus horen.

Er is ook voldoende ondersteuning beschikbaar om u meer te leren over uw opties en om een ​​beslissing te nemen, waaronder:

  • bedrijfswebsites
  • familie en vrienden
  • Krantenartikels
  • professionele instanties en industrieconferenties
  • docenten
  • universitaire carrières en inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

Houd in gedachten dat je waarschijnlijk geschikt zult zijn voor meer dan één carrière en dat hedendaagse werkzoekenden hun loopbaan vaker dan eens in hun beroepsleven veranderen. De sleutel is inzetbaar zijn en het vermogen hebben om zich aan te passen en nieuwe vaardigheden te leren.

Lees meer over afgestudeerde werkgevers en zoek afgestudeerde banen .

4. Stel haalbare doelen in

Tijdens de laatste stap van het carrièreplanningsproces is actie vereist.

Uw carrièreplan moet aangeven hoe u zult komen waar u wilt zijn, welke acties nodig zijn en wanneer, en uw doelen voor de korte, middellange en lange termijn. Beoordeel voortdurend je voortgang, vooral nadat elk doel voor de korte termijn is bereikt.

U moet ook een carrièreplan voor de back-up van uw carrière opstellen, voor het geval uw situatie verandert. Breng verschillende alternatieve paden in kaart voor uw langetermijndoel, waarbij u nadenkt over het overwinnen van de soorten problemen die u tegen kunt komen – bijvoorbeeld bij trainingsvereisten – bij elke afzonderlijke stap.

Je eerste kortetermijndoel kan betrekking hebben op het verbeteren van je cv en motivatiebrief . Andere doelstellingen voor de korte of middellange termijn kunnen het ondernemen van relevante stages , het opdoen van vrijwilligerservaring of het bezoeken van carrière beurzen zijn .

Bezoek de carrièreservice van je universiteit en vraag een adviseur om je carrièreplan te controleren op professionele geruststelling.

Het is belangrijk om te onthouden dat carrièreplanning een continu proces is, dat gedurende uw hele carrière periodiek moet worden herzien en herzien.

Categorieën: Carriere-Advies